Kövess minket!
  
     

A lemezjátszók őséről

A lemezjátszók őséről
2014, június 5.

Már a középkorban szerették volna „csapdába csalni” a hangokat, hiszen már akkor is nagy álma volt az emberiségnek, hogy elénekelt dalaikat visszahallgathassák, ám erre hiányos tudásuk miatt nem került sor.

Az első szerkezetet, amely képes volt hangrögzítésre és lejátszásra, fonográfnak nevezték, és Edison nevéhez köthető, megjelenését tekintve pedig 1877-ről beszélhetünk. A fonográfot egy henger, egy lágy ónfólia, egy membrán, egy tű, és egy hangfelfogó tölcsér alkotta. A tű spirálmenetben rögzítette a dallamot a henger segítségével.

Tíz év múlva azonban megjelent a gramofon, amely Emil Berliner, egy német feltaláló nevét dicséri. A felvevő készülék működése immáron kifinomultabb volt, henger helyett korongot használt, kevesebb helyet foglalt, és könnyebben tárolható volt, továbbá több hangfelvételt volt képesek magába fogadni, és nem elhanyagolható tény az sem, hogy egyszerűsítette a másolást. Ezen pozitív hatásai miatt a fonográfnak távoznia kellett, helyét átvette a gramofon.

A gramofon tehát a mai lemezjátszók őse, minden bizonnyal páratlan élmény lehet hallgatni egy ilyen múltbeli lemezjátszó hangulatos játékát!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
bakelitlemezjatszoˆ2
A bakelit lejátszók varázsáról

Bakelitlemezek nagyon sok család pincéjében, padlásán, esetleg otthonuk falain díszként megtalálhatóak. Ezek a lemezek igazi értéket hordoznak magukban, rengeteg emléket,...

Close